Riikka, förälder

Hur kommer det sig att ni valde Villekulla?

Vi fastnade för de engagerade pedagogerna –  de såg och hörde barnen. Vi fastnade också för  de stora lokalerna. Det fanns plats för alla möjliga aktiviteter! På väggarna hängde fotografier och teckningar som visade på att här hade man haft roligt.

Vad skulle du säga är fördelarna med att ha sina barn på ett kooperativ?

Fördelen är närheten till pedagogerna – och att man alltid är välkommen att vara med eller prata en stund. Dörren står alltid öppen! Det har varit lätt att prata om stort och smått i vardagen.

Något man bör fundera på innan man som förälder väljer ett kooperativ?

Det tar lite extra tid med städning och styrelsemöten. Men det ger så mycket! Du blir en del av barnens vardag och du kan vara med och påverka. Du kan se till att pedagogerna trivs på sitt arbete – skapa en bra arbetsmiljö som också gynnar dina barn.

Det allra bästa med Villekulla?

Pedagogerna! De är engagerade, glada och trygga. Det märks att de trivs med varandra och med barnen. Fantastiskt att vi har haft samma grupp pedagoger i sex år.

Ditt bästa minne från Villekulla?

Alla uppträdanden – när barnen står och sjunger som små möss eller uppträder på sommarfesten eller Lucia. Scenen är deras och alla föräldrar applåderar och fotograferar. Det är en härlig stämning! Sen fikar och minglar vi allihopa.

Vad är din och ditt barns favoritaktivitet på Villekulla?

Jag, som förälder, tyckte det var kul att följa med på teater och utflykter. Det är roligt att se barnen i sin vardag – hur de till exempel lever sig in i en pjäs eller hur de pratar om och med djuren på Skansen. Evelina tycker om Miniröris för att man kan gympa. Och i slutet kan man duscha och basta och Evelina har med sin rosa handduk. Evelina tycker också mycket om After Dagis. Hon gillar popcorn och leka med alla kompisar – och tycker kul att mamma och pappa är med på dagis. Vi tycker det är roligt att Evelinas bror, som börjat skolan, har kunnat följa med på After Dagis. Det blev inte så abrupt avslut från dagis.

En fördel med att ha sitt barn på ett föräldrakooperativ är att man som förälder är med och påverkar saker på förskolan. Har du något exempel på något som förändrats med hjälp av föräldrarna under din tid på Villekulla?

Ja, barngruppens storlek och antal pedagoger. Vi provade ett tag med fyra pedagoger och en större barngrupp. Men vi återgick till färre barn och tre pedagoger. Och vi kom underfund med att om vi städar själva (inte har städfirma) så blir det pengar över till annat. Vi kan till exempel se till att pedagogerna får bra arbetskläder, feedback, presenter och utbildningar. Vi kan se till att de trivs.